tiistai 6. toukokuuta 2008



VIININ TARJOILU

Viinin tarjoilusta on kirjoitettu paljon ja ’sääntöjä’ on monia. Pahimmillaan puritaanisen oikeaoppinen viinin käsittely johtaa makunautinnon vähenemiseen, kun kellään ei enää ole kivaa. Tärkeintä viinin tarjoilussa on ymmärtää, että tapoja ja tyylejä on monia. Pitämällä mielessä muutama keskeinen ohje ja soveltamalla niitä vähän tilanteen mukaan voi helpoiten edistää viinin nautittavuutta ja samalla kunnioittaa viinin valmistajan tekemää työtä viinin laadun eteen tekemättä manöövereistä kuitenkaan itsetarkoitusta.

Pullon avaaminen
Valmistautuminen hyvissä ajoin on valttia viinin tarjoilussa. Jos valitsemassasi viinissä on sakkaa, pullo on hyvä nostaa pystyasentoon jo päivää kahta ennen viinin tarjoilua. Näin sakka laskeutuu pullon pohjalle ja on dekantoitavissa pois.

Mitä vanhempi viini sitä lähempänä tarjoiluajankohtaa pullo avataan. Nuoren ja voimakkaan punaviinin voi avata reilusti pari kolme tuntia ennen, mutta vanhemmat ja pitkälle kypsyneet viinit vasta vähän ennen tarjoilua.

Ilmaaminen ja dekantointi

Viinin dekantointi tarkoittaa viinin kaatamista toiseen astiaan. Dekantointiin on kaksi syytä. Iäkkäät ja kypsyneet viinit tulisi dekantoida, jotta pohjalla oleva sakka saadaan erotettua viinistä. Nuorille tanniinisille punaviineille dekantointi tuo pehmeyttä ja monipuolisuutta kun viini saa happea, sillä dekantointi tietyllä tavalla nopeuttaa viinin kypsymistä – sitä mikä tapahtuisi pullossa paljon hitaammin. Pelkkä pullon avaaminen ei tätä kehittymisprosessia juuri käynnistä, sillä vasta dekantoitaessa pullon koko sisältö on heti kosketuksissa hapen kanssa.

Dekantointiin tarvitaan viinipullon lisäksi karahvi, kirkas valo (taskulamppu tai romanttisesti kynttilä) sekä vakaa käsi. Aseta valo pullon kaulan alle, siten, että valo ei paista silmiisi, mutta näät pullon kaulasta karahviin valuvan viinin läpi. Kaada viini hitaasti pullosta yhdellä kertaa rauhallisella jatkuvalla liikkeellä karahviin. Kun ensimmäiset sakat näkyvät pullon kaulalla lopeta kaataminen heti. Viiniä jää vähän pullon pohjalle, mutta se on hinta siitä, että sakka jää pulloon eikä tule lasiin.

Tarjoilulämpötilat

Viinit tarjoillaan usein hieman väärässä lämpötilassa. Valkoviinit ovat usein turhan kylmiä ja punaviinit puolestaan liian lämpimiä. Liian kylmä viini maistuu hapokkaalta ja terävältä eikä tuoksu juuri miltään. Liian lämmin viini on monesti lattea ja tuoksultaan väljähtynyt. Huomaa myös, että viinin kanssa tarjottava jäävesi vaikuttaa viinin nauttimiseen samoiin kuin liian kylmä viini. Tarjoile siis viinin kanssa jo jonkin aikaa huoneenlämmössä seissyttä temperoitunutta vettä.

Punaviinit kehoitetaan usein tarjoilemaan huoneenlämpöisinä. Termi “huoneenlämpö” keksittiin Ranskassa jo ennenkuin Pariisissa oli keskuslämmitys. Tällöin huoneenlämpö olikin 16 eikä 23 astetta, kuten meillä usein. Yleisenä ohjenuorana suosittelemme nauttimaan keveät ja edulliset valkoviinit sekä kuohuviinit viileinä (8-11 astetta) ja vastaavat punaviinit viilennettynä (14-16 astetta). Täyteläiset ja laadukkaat valkoviinit tarjotaan melko viileinä (10-14 astetta) ja täyteläiset, laadukkaat punaviinit hieman viilennettynä (16-18 astetta). Viinijäähdytin omassa pakastimessa nopeuttaa oleellisesti viinin saamista oikeaan lämpötilaan.


Ei piripintaan

Kaada lasiin vain noin kolmannes, jotta voit pyöritellä viiniä lasissa ilman, että roiskuu housuille. Viinin voi kaataa selvästi ennen kuin ruoka tarjoillaan, sillä viini ilmaantuu ja kehittyy lasissa. Pöytään katetut lasit täytetään järjestyksessä oikealta vasemmalle.

Mikä viini ensin?

Viinien tarjoilujärjestys seuraa yleensä ruokia. keveämmistä siirrytään raskaampiin, nuorista vanhempiin, kuivista makeampiin ja arkisista juhlavampiin. Kuitenkaan tämä ei tarkoita, ettei alkukeiton kanssa saisi tarjota sherrya tai ettei alkuruoaksi tarjottavan hanhenmaksan kanssa voisi tarjoilla makeaa sauternes’n viiniä. Myöskään pääruoan kanssa tarjottavan punaviinin ei tarvitse olla vanhempaa kuin alkuruoan valkoviinin. Kysymys on enemmän sen huomioimisesta, että aistimukset vaikuttavat toisiinsa kuin suoraviivaisista säännöistä.

Ei kommentteja: