keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Le Berger/ Maistelkaapa tätä

Le Berger
Ranska
Alkon nro 440957
Hinta 7,15 €



Le Berger –punaviini Ranskan Rhône –joen suistosta. Viinin tuoksusta voi erottaa mustasävytteistä marjaisuutta, kuten karhunvatukkaa ja ylikypsää mustaherukkaa. Viiniä sävyttävät myös herkullinen, muheva maanläheisyys ja tuntuva mausteisuus. Tuoksua seuraava maku on sekin erittäin tummasävytteinen. Suutuntumaltaan viini on aluksi hyvin hedelmäisen mehevä. Maku saa kuitenkin ryhtiä hedelmähapokkuudesta ja kypsästä tanniinisuudesta. Mausteisen marjainen kokonaisuus jättää hieman pippurisen ja nahkaisenkin jälkivaikutelman.

Viinin seuraksi
Marjainen ja tummasävytteinen viini sopii tummien liharuokien – myös riistan kanssa. Kokeile Le Bergerille vaikkapa medium-paistettua ankanrintaa, jonka lisäkkeeksi valmistat mehevän sienirisoton. Hienonna risottoa varten salottisipulia, jonka kuullotat yhdessä riisin ja hieman pilkotun sienen kanssa (voit käyttää tähän mitä tahansa sientä). Kun riisi on kuullottunut, lisää hieman valkoviiniä ja sekoita, kunnes viini on imeytynyt. Lisäile riistalientä (esim. fondista valmistettua) hiljalleen aina kun neste on imeytynyt pois. Jatka nesteen lisäämistä koko ajan sekoittaen kunnes riisi alkaa olla al dente –kypsää, eli ”pureksittavan pehmeää”. Lisää lopussa vielä reilu nokare voita, hienonnettua persiljaa ja reilusti raastettua parmesan-juustoa. Tarkista maku ja tarjoile punertavaksi kypsennetyn, ohuiksi viipaleiksi leikatun rintafileen kera.

Antti Rinta-Huumo

1 kommentti:

Joonas Kankaanrinne kirjoitti...

Yksi parhaista viineistä Alkon valikoimassa. Ihastuimme heti. Ostimme ensimmäisen kerran Alkon valikoimasta poistuneen Bishop's Selection Côtes du Rhône Villages tilalle myyjän suosituksesta. Kiitos vielä Alkon henkilökunnan asiantuntemuksesta.