sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Viinipullon avaus

TARVIKKEET

Vaikka viinin maistelu ei varsinaiseti ole mitään välineurheilua voi muutamilla huolella valitulla tarvikkeella saada viininsä maistumaan entistä maukkammalta. Tässä muutamia keskeisiä viininystävän varusteita.



Viinipullon avaaja eli korkkiruuvi

Vaikka kierrekorkit tekevätkin tuloaan, on korkkiruuvi edelleen viininystävän vimpain no 1. Ilman sitä viinin nauttiminen olisi usein pelkkä haave. Parhaat korkkiruuvit on valmistettu kestävästä polykarbonaattista ja niiden ruuvi on teflonoitu ja oikeaoppisesti muotoiltu. Ruuvin tulee olla spiraalin eikä ruuvin muotoinen. Ruuvin muotoinen korkkiruuvin terä työntyy kokonaisuudessaan korkkiin ja pakottaa korkin tiiviisti pullon reunoille. Lisäksi ulosvetoon tarvittava korkkia vasten tuleva pinta-ala jää pieneksi, josta yleensä seuraa se, että ruuvi tulee ulos korkista tehden sen keskustaan ison reiän. Spiraalin muotoinen ruuvi työntyy korkissa vain yhteen reikään puristamatta korkkia pullon kaulaan antaen parhaan mahdollisen vetopinta-alan. Näin spiraalin muotoisella ruuvilla korkki tulee helposti ja kevyesti ulos pullosta.

perjantai 25. huhtikuuta 2008

C.M Bellman/ Juomalaulut

Opeta Bacchus,
märkää kirjaasi lukemaan!
Punaiseks nenäni värjää, käy tapain
kultaamaan!
Mut käsittämään saata
Aikamme haihtuvuus!
Suo kurkkuhuni
juosta
mehusi suloisuus!

keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Hei ystävät

Ajattelin aloittaa erilaisten ruokareseptien keräilyn Viinittären sivustolle. Ja tulevaisuudessa sieltä löytyy ainakin kaikki pruuveissa nauttimiemme ihanien ruokien reseptit. Jos teillä löytyy jotain suussasulavan ohjetta, postittakaa se Krisselle.

Maistuvia ruokia ja salaatteja

Parmakinkkua ja hunajamelonisalaattia
Ainekset
250 g parmakinkkua ohuina siivuina
300 g hunajamelonia
100 g rucola-salaattia
0,5 dl oliiviöljyä
mustapippuria
Maldon- suolaa


Valmistusohje
Halkaise meloni ja poista puolikkaista siemenet. Kuori melonit veitsellä ja leikkaa haluamasi paksuisia viipaleita. Viipaloi pieni määrä kuutioiksi ja soseuta monitoimikoneessa. Mausta sose mustapippurilla ja sekoita kulhossa rucola-salaatin kanssa. Nostele lautaselle salaattia, meloniviipaleita ja päälle parmankinkkua. Lisää päälle vielä rucolaa ja oliiviöljyä. Rouhi pinnalle mustapippuria ja ripaus suolaa.

Sihreeri suosittelee..


Nieto Senetiner Reserva Malbec
Argentiina
Alkon nro 459657
Hinta 8,98 €

Argentiinalainen punaviini. Viinin mehevä ja lämminhenkinen, kypsän hedelmäinen tuoksu on aromeiltaan lähes makea. Siitä voi lisäksi erottaa toffeeta ja maanläheisiä, multaisia aromeja. Tuoksua seuraa hyvin täyteläinen, tummasävytteisen hedelmäinen maku, joka on tuhti, mutta hyvin suunmyötäinen. Aromeiltaan se seuraa tuoksun maanläheisyyttä ja siinä on lisäksi hentoa tervaa, eukalyptusta ja yrttisyyttä. Runsaat, mutta kypsät tanniinit antavat mehukkaalle maulle ryhtiä ja kannattavat makua hieman suuta kuivattavaan, antavaan jälkivaikutelmaan.

Viinin seuraksi

Rustiikkisen argentiinalaisen punaviinin itseoikeutettu kumppani on reilunkokoinen, hieman savuinen ja grilliarominen häränpihvi. Tuhdin pihvin voit paistaa vaikka retkieväänä patikkareittien levähdyspisteissä. Mikä onkaan parempaa kuin maukkaan mehukas pihvi eväsretken huipennukseksi. Ja lisukkeilla ei tarvitse kikkailla. Lisukkeeksi riittää kotona rasiaan etukäteen valmistettu ruokaisa salaatti. Siihen voit sekoittaa tammenlehvä- ja rucolasalaattia, hienonnettua salottisipulia, aurinkokuivattua tomaattia ja purkkipapuja. Viimeistele salaatti viipaloidulla, mausteisella, esim. chorizo-makkaralla ja Parmesan-juustosta veistetyillä lastuilla. Valmista salaatille vielä reilun etikkainen kastike. Mikäli haluat pihvillekin kastikkeen, voit valmistaa sen etukäteen esimerkiksi sekoittamalla kermaviiliin hienonnettua valkosipulia, aurinkokuivattujen tomaattien purkista öljyä, sekä suolaa ja pippuria. Retkiherkku Nieton seuraan on valmis.

Krisse ja Pekka on maistellut tätä ja todennut maistuvaksi.. Maistelkaapa ja KOMMEMTOIKAA. (Ohje alemmassa tekstissä)

Le Berger/ Maistelkaapa tätä

Le Berger
Ranska
Alkon nro 440957
Hinta 7,15 €



Le Berger –punaviini Ranskan Rhône –joen suistosta. Viinin tuoksusta voi erottaa mustasävytteistä marjaisuutta, kuten karhunvatukkaa ja ylikypsää mustaherukkaa. Viiniä sävyttävät myös herkullinen, muheva maanläheisyys ja tuntuva mausteisuus. Tuoksua seuraava maku on sekin erittäin tummasävytteinen. Suutuntumaltaan viini on aluksi hyvin hedelmäisen mehevä. Maku saa kuitenkin ryhtiä hedelmähapokkuudesta ja kypsästä tanniinisuudesta. Mausteisen marjainen kokonaisuus jättää hieman pippurisen ja nahkaisenkin jälkivaikutelman.

Viinin seuraksi
Marjainen ja tummasävytteinen viini sopii tummien liharuokien – myös riistan kanssa. Kokeile Le Bergerille vaikkapa medium-paistettua ankanrintaa, jonka lisäkkeeksi valmistat mehevän sienirisoton. Hienonna risottoa varten salottisipulia, jonka kuullotat yhdessä riisin ja hieman pilkotun sienen kanssa (voit käyttää tähän mitä tahansa sientä). Kun riisi on kuullottunut, lisää hieman valkoviiniä ja sekoita, kunnes viini on imeytynyt. Lisäile riistalientä (esim. fondista valmistettua) hiljalleen aina kun neste on imeytynyt pois. Jatka nesteen lisäämistä koko ajan sekoittaen kunnes riisi alkaa olla al dente –kypsää, eli ”pureksittavan pehmeää”. Lisää lopussa vielä reilu nokare voita, hienonnettua persiljaa ja reilusti raastettua parmesan-juustoa. Tarkista maku ja tarjoile punertavaksi kypsennetyn, ohuiksi viipaleiksi leikatun rintafileen kera.

Antti Rinta-Huumo

perjantai 18. huhtikuuta 2008

Ohjeita kommentointiin

Tässä pikkuisen lisäohjetta kommentoimiseen eli viestin laittamiseen blogiin. Klikkaa ensin hiiren vasemmalla nappulalla kommentia tekstiä blogitekstin alla. Kun ilmestyy laatikko voit kirjoittaa siihen kommenttisi.Laita nimesi oman tekstin jälkeen niin blogin pitäjä osaa katsoa kuka on kommentoinut. Seuraavana on oman tekstin alla laatikon ulkopuolella joukko kirjaimia.Sitten lukee valitse henkilöllisyys. Kirjoita (kaikki samat kirjaimet) ne allaolevaan pikkulaatikkoon. Sitten vielä alempana napsauta piste Anonyymi kohtaan. Ja ei muuta lopuksi kun paina julkaise kommentti.
Nyt pitäisi onnistua!

torstai 17. huhtikuuta 2008

Kiitos vierailijoille!

Photobucket

Kiitos kaikille teille jotka olette vierailleet uudessa blogissamme. Uskomaton määrä ihmisiä parin päivän aikana.(Luultavasti kaikki tuttuja joille olemme innostuneena osoitteemme antaneet)
Hartain toiveemme on että kommentoisitte uusia sivujamme. Kommenntointi onnistuu heti tekstin alla olevasta kommenttia linkistä. Hiiri otsikon päälle ja klik... Silleen
Kiitos etukäteen ystävät!

6. Pruuvi Marjatan kotona 12.2.2008

Maisteltavat viinit Argentiinan viinit:

1. Alta Gloria / Bonarta Hinta 8.94 e
2. Trapiche / Tempranillo Hinta 7.21 e
3. Argento Reserva / Malbec Hinta 8.71 e

Valkoviinit:

1. Graffigna / Chardonnay Hinta 7.88 e
2. Etchart / Rio De Plata Hinta 7.21 e
Torreentes

Paras punaviini: Trapiche
Paras valkoviini: Graffigna

Emäntä syötti maistelijat taas loistavilla ruuillaan. Kiitos emännälle!

5. Pruuvi Annikan kotona 29.11.2007

champagne

Maisteltavat kuohuviinit ja shamppanjat:

1. Freixenet Carta Nevada Espanja Hinta 7.75 e
2. Spumante Asti Gansa Italia Hinta 9.88 e
3. Töwley Sec Unkari Hinta 6.98 e
4. Shampanja Möet et Chardon Brot Ranska Hinta 39.90 e
5. Elysee Suomi Hinta 6.73 e


Ja voiton vei aito shamppanja Möet...

Vietimme samalla Viinittärien pikkujoulua tunnelmallisissa maalaismaisemissa. Ulkotulet loistivat pihalla nautimme emännän valmistamaa jouluruokaa. Kieli meni mukana!

Kiitos Emännälle!

4. Pruuvi Satun luona 18.10.2007

Maisteltavat Espanjalaiset viinit:

Punaviinit

1. Sangre De Toro
2. Gran Coronas 2003 Hinta 11.98 e
3. Masla La Plana 2002 Hinta 29.10 e

Valkoviinit

1. Vina Sol Hinta 7.99 e
2. Vina Esmeralda 2006 Hinta 8.98 e
3. San Valentino 2006 Hinta 7.68 e

Punaviineistä paras oli : Masla La Plana
Valkoviineistä paras oli San Valentin

Maistelimme myös Sadun ihanassa kodissa Suppilovahverokeittoa
Savuporppiirakkaa
Juustosuklaakakkua

Erilaisia suustoja, pähkinöitä, patonkia
Jälkiruokaviiniä Moscatel Oroa

Kiitos Emännälle!

3. Pruuvi Krissellä 22.8.2007

Maisteltavat viinit:

1. Campo Viejo / Tempranillo Espanja
2. Atlantide / Merlot Ranska
3. Gallo / Zinfandel California
4. Penasol Rosado Espanja
5. Fortant White /Merlot Ranska
6. Buinges Stone cellar / Zinfandel California

Punaviineistä parhaaksi valittiin Ernest Juliuo Gallo
Roseviineistä Fortant white Merlot

Ja kaikkein parhaimmalta maistui ERNEST JULIO GALLO

Nautimme erilaisia juustoja ja Pekonipastaa.

Kiitos Emännälle!

2. Pruuvi Tertun luona 18.6.2007

Maisteltavat viinit:

1. Chateau Timberlay Ranska Hinta 9.99 e
2. Chotes du Rhone Ranska Hinta 10,95 e
3.Chaplis/ Chardonnay Ranska Hinta 15,34 e
4. Pfaffenheim / Pinot Gris Hinta 10,97 e
5. Souternes Ranska Hinta 11.00 e

Punaviineistä makutestin voitti viini numero 2
Valkoviineistä makutestin voitti viini numero 3

Maistelimme emännän tarjoamaa Lappilaista pitopöytää. Kyllä maistui hyvälle.

Kiitos Emännälle!

1. Pruuvi Lissulla 4.5.2007

Maisteltavat viinit:

1. La Baume / Savignon Blanc 2005 Ranska
2.Sunrise / Carmeniere 2005 Chile
3.Icono / Cabernet Savignon 2004 Espanja
4.Lind / Gewurstramine Trocken Spätlese Saksa

Pöytä notkui herkkuja.
Kiitos Emännälle!

keskiviikko 16. huhtikuuta 2008

 
Posted by Picasa

Pruuvit

Olemme kokoontuneet jokaisen viiniseuran jäsenen kotona ja nauttineet ihania Sadun valitsemia viinejä. Ja ruokatarjoilu on ollut todella maittavaa ja runsasta. Aivan ähkynä on lähetty illan päätteeksi kohti kotia.
On ollut ihana vierailla erilaisissa kodeissaja nauttia kulloisenkin emännän tarjoiluista.
Pruuvi-illoissamme on nauru raikunut ja viinin hurahdettua päähämme puheen solina senkun lisääntynyt.

Kun aloitimme kokoontumisen , pidimme pruuvit Ryystäjien nimellä. Ajansaatossa naisellisuus voitti ja nimi vaihdettiin. Vaikka ryystäminenhän kuuluu viinin perimmäiseen tapaan nauttia kielellä erilasia ihania makuja. Nyt toistaiseki tyydymme nimeen VIINITTÄRET. Jos parempi nimi keksitään, sitten uusi nimi putkeen.

Nyt se on sitten totta!



Hei kaikki viininystävät! Kotkan Viinittäret ovat saaneet oman blogin. Ilme saattaa muuttua ajan saatossa erilaiseksi, mutta pääasia että meillä on omat sivut. Sivuilla voit katsella kuvia pruuveistamme ja seikkailla kaikenlaisilla viinisivuilla.
( Linkit erikseen)